Skip to main content

Damsyik

Eh, macam tetiba leh sampai Damsyik..hehee...ni semua gara2 aku baca entry dia ni lah..Mujo waktu baca tu ari Khamis..ari Sabtu leh la pegi..haha...aku tak banyak snap gambo sbb pg ngan mertua..kwang3x..nnt dia kata aku jakun lak asek amik gambo..kalau korang nak tgk gambo2 yg cantik dan melelehkan air liur, pg check kat link yg aku bagi tu..dia amek gambo cecantik.. :)

 

Kalau orang yang tak familiar area ni serta takde gadget2 yg nak membantu (mcm aku), dari Seremban, cari jalan nak ke Ampangan..straight je ikut sign Pusat Dakwah Islamiah..nnt nampak Shell belah kanan, masuk situ..terus je sampai nampak kedai ni sebelah kiri..sonang bai tu...oleh kerana aku segan (huahuaa..) korang tgk la sekeping dua gambo ni ye...

 



Ha, nampak? sampai tido ayam tu..sedulang aku order...hahaa...actually ni set yang Thalasa tu..kiraan Arab thalasa tu tiga ye murid2..kami berempat + Akeef berlima..tapi order set ni boleh makan berempat plus semua boleh tambah sekali...


Licin!!....sebab sedap...kalau ada org bagi Al-Rawsha 5 bintang, sini 8 bintang agaknya...sebab yang masaknya orang Melayu kita..bukan orang Arab..so, rasanya mmg ada..takde rasa di angin lalu je..kira senak la memasing makan..hehe..

 


Akitiviti Akeef lepas kenyang adalah berlari2...aku mmg saja pilih yang kat dalam sebab kang kat luar puas nak jerit2 takut dia lari ke jalan...kesimpulannya..silalah cuba..recommended!!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…