Skip to main content

Pasta Ekspress

Penah terpengaruh ngan iklan? Aku pernah dan menyesal. hehee..

Hari Ahad lepas, duk lepak kat rumah. Melayan TV cerita macam2 kan. Sekali terkeluar la cerita Jalan Jalan Cari Makan tu. Qi tu pegi makan kat area Putra Perdana. Memang dekat sikit ngan rumah kitorang. Makanya, malam tu pas Maghrib trus gerak pegi. Perut kemain lapar. Maklumlah brunch kul 11 pagi. Tahan sampai 8 malam. Kitorang sampai kedai tu kul 7.50 macam tu. Dekat je ngan rumah. Waktu sampai tu meja ngam2 untuk kitorang yang ada. Tapi duduk kat meja yang tak berkemas. So, Mr.MHR kemas sendiri meja tu. :)

Duduk je terus de orang datang anta bolognaise untuk Akeef. Dia ni makan memilih. Terpaksa cakap megi goreng. Barulah laju nak makan.


gembira konon2 Ibu belikan megi goreng
Kids Eat Free
 

kedai dia lot tepi. tecit je. baru start operasi kot.
 

Baju biru tukang buat air. Sebelah kiri dia cash register. Pastu yang all black tak pakai tudung tu yang tukang amek order. Bunyi cakap macam Sabahan. Masalahnya time kitorang mengemas meja tu, dia bz mengira duit. Amek la order dulu. Duit, time tutup kedai kang kira la. Sampai kena panggil, baru nak datang amek order.


Tu kitchen dia. Kecik jugak. Aku rasa mesti dorang panik tetiba kedainya penuh malam tu. Kata promote kat TV kan. Haruslah bersedia.
 

ni Mr.MHR snap. blur..
ada 7 gelas minuman ni sekali buat. Qi minum dalam TV, kita pon sama nak order gak.


namanya Tutti Frutti Dessert
harga RM6.90
macam sundae strawberry mekdi tu rasa dia
 

layan Mickey Mouse kat henfon ayah dia..mujo tak buat perangai sebab perut dah kenyang


ni memang den tak gemar
makanan aku blom sampai lagi, tetiba yang amek order tu letak benda RESERVED nie
yang beratur kat luar kedai kemain ramai, yang dok reserved2 kenapa?
orang yang reserved tu blom tentu datang lagi..layan la yang dah ada kat kedai dulu
 

setelah hampir sejam menunggu, kul 9 macam tu makanan kitorang sampai
tabah menunggu?
memang rasa nak blah, tapi nak rasa betul ke sedap
ni Black Pepper Steak
RM 16.90
xde rasa sos blackpepper. Cair yang amat. Tengok pon boleh tahu kan?
dagingnya liat..
 

ni Deep Fried Chicken Chop
RM12.90
cair jugak sos nya


Ni pemandangan dari keta aku.  Waktu ni aku nak balik dah. Ramai kan yang tengah tunggu tempat kosong? mesti terpengaruh macam aku gak. hahaa...

Bukan la nak kondem orang kita meniaga. Tapi kalaupon ramai orang, jaga la kualiti makanan. Aku rasa sos tu semua cair sebab dia takut tak cukup nak cater untuk orang yang tetiba serbu kot. Chef campur air kan?? so, dapat la menampung stok sos sampai kedai tutup kan?? Kalau korang nak try, pergilah. Aku xmo dah la. Pastu aku macam tak paham kenapa kat bil dia caj 5% service tax? Kedai makan macam ni pon nak caj..Aku siap tanya, "servis lambat pon kena caj gak tax ke?"..terkebil2 nak menjawab.. Semoga maju jaya..harap2 meniaga betul2 la pasni..jangan gebang lebih kay..terbayang2 cara owner dia cerita kat JJCM tu...

Restoran Pasta Ekspress
GM 12A, Jalan Putra Perdana
5C/1 Putra Perdana, Puchong
(Belakang Klinik Putra Perdana)
11 pagi - 11 malam
 
silalah mencuba... :)

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…